[:en]Forest Survey Of India 2019[:]

ఫారెస్ట్ సర్వే ఆఫ్ ఇండియా-2019 ప్రకారం ఆంధ్రప్రదేశ్ అడవులు.

ఆంధ్రప్రదేశ్  భౌగోళిక విస్తీర్ణం :1,62,968 చ.కి.మీ.

అటవీ ప్రాంతం విస్తీర్ణం: 29,137 చ.కి.మీ.

రాష్ట్ర విస్తీర్ణంలో అటవీ విస్తీర్ణం: 17.88%

2017తో పోలిస్తే 2019లో పెరిగిన అటవీ విస్తీర్ణం: 990 చ.కి.మీ. పెరుగుదల (3.529%)

  • ఆంధ్ర ప్రదేశ్లో పెరిగిన అటవీ విస్తీర్ణం
  • ఉభయగోదావరుల్లో పెరిగిన వనాలు,కడపలో తగ్గుదల
  • ఫారెస్ట్ సర్వే ఆఫ్ ఇండియా-2019 నివేదికలో వెల్లడి

ఆటవీ విస్తీర్ణం పెరుగుదలలో దేశంలోనే ఆంధ్ర ప్రదేశ్ రెండోస్థానంలో నిలిచింది. అయితే, ఓ మాదిరి దట్టమైన అటవీ విస్తీర్ణం తగ్గింది. 2017తో పోలిస్తే 2018లో ఈ తరహా అటవీ విస్తీర్ణం 113 చ.కి.మీ. మేర తగ్గిపోయింది. అత్యంత దట్టమైన (70%కు మించి చెట్టసాంద్రత), ఓ మాదిరి దట్టమైన (41-70% చెట్ల సాంద్రత) అటవీ విస్తీర్ణం పెరగాలి. కానీ 2015-17 మధ్య అత్యంత దట్టమైన అటవీ విస్తీర్ణం 1558 చ.కి.మీ. పెరగ్గా.. 2017-18 మధ్య 37 చ.కి.మీ. మాత్రమే వృద్ధిచెందింది. పశ్చిమగోదా వరిలో ఒకప్పుడున్న మడ అడవులు ఇప్పుడు పూర్తిగా కనుమరుగైపోయాయి. 2015-17 మధ్య రాష్ట్రంలో మడ అడవుల విస్తీర్ణం 37 చ.కి.మీ.మేర పెరగ్గా.. 2017-18 మధ్య 10. 14 చ.కి.మీ. మాత్రమే పెరిగింది. అత్యధిక వృక్షజాతులు కలి గిన రాష్ట్రాల జాబితాలో ఆంధ్రప్రదేశ్ మూడొస్తానంలో ఉంది. 2019 సంవత్సరానికి సంబంధించి ఫారెస్ట్ సర్వే ఆఫ్ ఇండియా విడుదల చేసిన గణాంకాలు ఈ విషయాన్ని స్పష్టం చేస్తున్నాయి.

రాయలసీమ జిల్లాల్లో క్షీణత

* అనంతపురం, చిత్తూరు, కడప, కర్నూలు జిల్లాల్లో అటవీ విస్తీర్ణం కొంత తగ్గింది. అత్యదిక క్షీణత కడప జిల్లాలో నమోదైంది.

* రాష్ట్రంలో అత్యధికంగా తూర్పుగోదావరిలో 268. 10 చ.కి.మీ., పశ్చిమగోదావరిలో 28-1 41 చ.కి.మీ. , విజయనగరం జిల్లాలో 189.11 చ.కి.మీ. మేర అటవీ విస్తీర్ణం పెరిగింది.

* అత్యధికంగా విశాఖపట్నం జిల్లా భౌగోళిక విస్తీర్ణంలో 33.66% ఆటవీ ప్రాంతముంది. పశ్చిమగోదావరిలో మడ అడవులు కనుమరుగు.

* ప్రస్తుతం రాష్ట్రవ్యాప్తంగా 4114 చ.కి.మీ. విస్తీర్ణంలో మడ అడవులున్నాయి. అత్యంత దట్టమైన మడ అడవులు లేవు. ఉన్నవన్నీ ఓ మాదిరి దట్టమైన, సాధారణ మడ అడవులే…

* పశ్చిమగోదావరి జిల్లాలో ఒకప్పుడు ఉన్న మడ అడవులు ఇప్పుడు ఆసలు లేవు.

అగ్రస్థానాలు వీటివే…

అటవీ విస్తీర్ణం పెరుగుదలలో 

కర్ణాటక (1127 1. కి.మీ.), 

ఆంధ్రప్రదేశ్ (941), 

కేరళ (829) 

వరు సగా మూడు స్థానాల్లో నిలిచాయి. మొత్తం ఆటవీ విస్తీర్ణంలో 

మధ్యప్రదేశ్ (77,482 చ.కి.మీ.), 

ఆరు ణాచల్ ప్రదేశ్ (66,888), 

ఛత్తీస్ గడ్ (55,811) 

తొలి మూడు స్థానాల్లో నిలిచాయి.

All Lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density of 70% and above  

All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 10% and 40%

All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 40% and 70% above

India State of Forest Report (ISFR)

  • Recently this data was shared in Parliament by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
  • According to the data, a quarter of India’s geographical area (24.49 %) is under forest and tree cover.
  • Northeast crowds the list of states with most dense tree, forest cover.
  • Manipur, Arunachal Pradesh, Mizoram and Meghalaya are among the top 6 states with highest forest and tree cover.
  • The lowest forest and tree cover is in Haryana at 6.79 % of its geographical area. Punjab follows with 6.87 %.
  • Top 3 States with maximum Forest cover (in terms of area):
  1. Madhya Pradesh (77,414 sq km)
  2. Arunachal Pradesh (66,964 sq km) and
  3. Chhattisgarh (55,547 sq).
  • Top states with highest Forest cover in terms of percentage geographical area:
  1. Lakshadweep with (90.33%),
  2. Mizoram (86.27%) and
  3. Andaman & Nicobar Islands (81.73%)
  • Rajasthan’s forest and tree cover is over 7.26% of its geographical area while Madhya Pradesh’s is 27.73 %.
  • Top 5 States with maximum increase in forest cover,
  1. Andhra Pradesh (2141 sq km),
  2. Karnataka (1101 sq km)
  3. Kerala (1043 sq km),
  4. Odisha (885 sq kms) and
  5. Telangana (565 sq kms)
  • Goa and Kerala are two other states with more than 50 per cent of their geographical area under forest and tree cover.

PRACTICE BITS

1. Which of the following state has got largest forest in the country?
A. Madhya Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Chhattisgarh
D. Maharashtra
Ans: A

2. Which among is not mangroves region of India?
A. West Bengal
B. Udupi
C. Condapur
D. Ratnagiri
Ans: B

3. Consider the following statement (s) related to the tidal forest
I. These forest are found in those marshy areas where fresh water of rivers continuously mixes with the saline water sea.
II. In India, these forests are mainly found in the coast of Orissa, Sunderbans in West Bengal etc.
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

Ans: C

4. Consider the following statement (s) related to the tropical evergreen forest
I. Distribution- Rainy slopes of Western Ghats, North East India except Arunachal Pradesh, Eastern parts West Bengal and Orisha, Andaman and Nicobar & Lakshadweep.
II. The trees of this forest are hard wood type.
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Ans: C

5. Which of the following state has got largest forest cover in terms of percentage with respect to its geographical area?
A. Assam
B. Sikkim
C. Tripura
D. Mizoram
Ans: D

6. Consider the following statement (s) related to the Wet Deciduous Forests.

I. These forest cover about 70% of India’s forest area and these are also characterised as Monsoon forest.
II. It is found at the northern and western part of Madhya Pradesh
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Ans: D

7. Consider the following statement (s) related to the Himalayan forest
I. It contains all the varieties of wood from tropical to alpine type except equatorial forests.
II. Important species of tree are Sal, Teak, Chir, Deodar, Oak, Olive, Chestnut, Confers, Spruce and Lirch.
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

Ans: C

8. Match the following
a. Vembanad 1. Kerala
b. Bhitakanika 2. Orissa
c. Ratnagiri 3. Maharashtra
d. Condapur 4. Karnataka

Code:
a b c d
A. 1 2 3 4
B. 4 3 2 1
C. 4 1 3 2
D. 1 4 2 3

Ans: A

9. Consider the following statement (s) related to the arid forest
I. Founded in Rajasthan and adjoining areas of Haryana, Gujarat and Punjab
II. Species of trees- Cactus, Thorny Bushes, Kikar, Babool, Date palms Acacia, Khair etc

Code:

A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

Ans: C

10. Which of the following statement (s) is/are correct about Indian forest reserve?
I. Indian mangroves covering about 4500 km2 area in the coastal regions and about 5% area of the world.
II. Sunderban is the largest mangrove forests in India and it have been added to the list of biosphere reserves of UNESCO.

Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Ans: C

@sources eenadu paper & forest survey of india 2019.

Comments

comments

Close Menu
× WhatsApp Us